SMARTENGELD

Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade: leed, pijn en gederfde levensvreugde als gevolg van uw letsel. De hoogte van smartengeld is niet simpel te berekenen. Het gaat namelijk om niet zichtbare schade. Het bepalen van de hoogte van de smartengeldvergoeding kan vaak pas bij een medische eindsituatie (uw letsel is genezen of er is geen verbetering mogelijk).

In Nederland is het niet alleen mogelijk om smartengeld te eisen als slachtoffer, maar ook als naaste. Dit heet affectieschade. De vergoeding van affectieschade is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers. Deze kunnen schadevergoeding krijgen als het slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft. Iemand anders moet dit veroorzaakt hebben. Het is een schadevergoeding voor dierbaren die verdriet hebben. En met wie het slachtoffer zijn leven deelt of deelde (in geval van overlijden).

Hiernaast is het als naaste mogelijk om zogenoemde shockschade te claimen. Hieraan zijn wel strenge voorwaarden verbonden zoals dat u direct bent geconfronteerd met de afschuwelijke gevolgen van het ongeval.

Bij het bepalen van de hoogte van smartengeld kijkt een deskundige naar rechterlijke uitspraken in concrete vergelijkbare gevallen. De belangrijkste uitspraken worden verzameld door de ANWB en vermeld op www.smartengeld.nl. 

Smartengeld en heb ik er recht op? 

U heeft recht op smartengeld wanneer u door toedoen van iemand anders letselschade oploopt. De emotionele schade die u ervaart door het letsel, is uit te drukken in een immateriële schadevergoeding. De hoogte van de immateriële schadevergoeding, oftewel het smartengeld, is afhankelijk van diverse factoren.

Het kan ook zijn dat uw eigen verzekering (zoals een SVI-verzekering) smartengeld dekt.

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld? Neem dan gelijk contact met ons op om te bespreken waar u recht op heeft!

Berekenen van smartengeld

Om het smartengeld te berekenen wordt allereerst gekeken naar wat voor soort letsel de persoon heeft opgelopen en de ernst van het letsel. Hoe ernstig het letsel blijkt, wordt uitgedrukt in een percentage dat gelijkstaat aan het functieverlies en de derving van de levensvreugde van de persoon.

Daarnaast wordt er gekeken naar de volgende factoren:

  • Wat is de leeftijd van het slachtoffer?
  • Hoe lang duurt het genezingsproces?
  • Heeft iemand blijvende pijn, of is er sprake van cosmetisch ontsierende littekens?
  • Heeft een slachtoffer veel medische behandelingen nodig (gehad)?

Verhoging of verlaging smartengeld

Smartengeld wordt dus vaak bepaald door te bekijken of er sprake is van blijvende invaliditeit. Het percentage wordt vervolgend ‘vertaald’ in geld. Hoewel deze manier een redelijke indicatie geeft van het bedrag waar iemand recht op heeft, zijn er nog andere factoren die een rol spelen en kunnen leiden tot een verhoging of verlaging van het bedrag. Voorbeelden van dergelijke factoren zijn:

  •  Het verlies van een baan door een ongeval (verhoging)
  •  Het slachtoffer kan zijn hobby’s niet meer beoefenen (verhoging)
  •  Iemand is vaak geopereerd (verhoging)
  •  Het slachtoffer heeft blijvende ontsierende littekens overgehouden (verhoging)
  •  Iemand heeft geestelijk letsel opgelopen naast lichamelijk letsel (verhoging)
  •  Iemand kan eigenlijk alles nog doen (verlaging)
  •  Het letsel heeft geen invloed op kwaliteit van het leven (verlaging)

Zoals uit het bovenstaande blijkt, kun je smartengeld dus niet exact berekenen. Er zijn geen formules voor de berekening. Bij de ‘berekening’ van smartengeld wordt daarom vaak de smartengeldgids gebruikt.

De Smartengeldgids van de ANWB bestaat uit gebundelde uitspraken van rechters waarbij zij de uiteindelijke vergoeding moesten berekenen. De uitspraken zijn ingedeeld in verschillende categorieën en gerangschikt naar ernst van het letsel.

Waarom is deze gids uitgegeven door de ANWB? Het verkeer is momenteel de grootste veroorzaker van letsel. Daarnaast gaan er veel rechterlijke uitspraken over verkeerssituaties. Dit vormt de reden dat de ANWB het op zich heeft genomen om alle uitspraken in te delen naar soort en ernst van het letsel en de hoogte van het smartengeld. Het is belangrijk dat er één of meerdere uitspraken worden gevonden die lijken op de zaak waarvan het smartengeld moet worden bepaald. Elke zaak is natuurlijk uniek, maar toch zijn er vaak wel overeenkomsten te vinden.

Doordat geen enkele letselschade helemaal te vergelijken is met een ander, kan ook een uitspraak uit het verleden niet meer dan een richtsnoer zijn. Kortom, smartengeld berekenen vereist specialistische kennis en deskundigheid.

Heb ik recht op een schadevergoeding?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heb ik recht op een schadevergoeding?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Letselschade

U bent helaas gewond geraakt als gevolg van een ongeluk. Denk hierbij aan een verkeersongeval, bedrijfsongeval of misschien bent u wel gebeten door een hond. Hierdoor kan letselschade ontstaan.

Door uw letsel maakt u helaas (medische) kosten, heeft u hulp en ondersteuning nodig en/of bent u zelfs arbeidsongeschikt geraakt. U heeft daarom recht op een schadevergoeding als een aansprakelijke partij is aan te wijzen of als u zelf een verzekering hebt afgesloten voor uw schade (bijvoorbeeld een SVI-verzekering).

Ook heeft u door de pijn en ongemakken een tijd minder genieten van leuke dingen. Hiervoor heeft u dan mogelijk recht op smartengeld.

Letsel veroorzaakt altijd ongemak en hinder in het dagelijks leven. Met onze hulp kunt u rekenen op een vergoeding van uw schade. Wij hebben namelijk jarenlange ervaring met het behandelen van letselschade. Schakel ons dus in voor het verhalen van uw schadeposten op de verantwoordelijke partij of uw eigen verzekering. Wij bieden gratis juridische hulp.

Wij bespreken uw schade en bekijken wat wij voor u kunnen betekenen. U kunt rekenen op een snelle een daadkrachtige aanpak!

Als wij uw zaak in behandeling nemen doen wij het volgende:

Wij staan voor u klaar

Bij ons bent u geen nummertje. Tijdens een persoonlijke gesprek bespreken wij uw schade en nemen hiervoor de tijd. Zo krijgen wij een goed beeld van uw situatie en welke schadeposten een rol (gaan) spelen. 

Wij bespreken uw schade tijdens een persoonlijk contact en nemen hiervoor de tijd. Wij nemen jouw persoonlijke situatie met door zodat wij een goed beeld hebben welke schadeposten een rol (gaan) spelen. Zo nodig komen wij zelfs bij u op bezoek om alles goed door te nemen! U heeft altijd een vast aanspreekpunt die rechtstreeks bereikbaar is. Ook in de avond en in het weekend!

Wij kunnen onze diensten kosteloos aanbieden als er een aansprakelijke partij is of als u bijvoorbeeld een SVI-verzekering heeft afgesloten. De aansprakelijke partij moet namelijk volgens de wet de kosten van uw belangenbehartiger vergoeden. Ook in het geval er sprake is van ‘eigen schuld’, worden onze kosten (gedeeltelijk) vergoed door de aansprakelijke partij. U hoeft dus niet bang te zijn dat u achteraf van ons een rekening ontvangt. Wij brengen bij u geen kosten in rekening.

Wij hebben jarenlange ervaring met het behandelen van letselschades. Het gaat om verkeersongelukken, arbeidsongelukken, schade door dieren, schade van zelfstandig ondernemers en ook overlijdensschade. Hiernaast zijn onze medewerkers 
ingeschreven in het register van het NIVRE. 

Neem contact op

Wilt u uw letselschade melden of hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Gratis bellen mag ook: 085 0047 949

Neem contact op

Wilt u uw letselschade melden of hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Gratis bellen mag ook: 085 0047 949

Send
Direct appen
Welkom bij De Verhaalservice, ik help je graag verder. Stuur me een berichtje, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.