Letselschade door een dier

Dagelijks ontstaat letselschade toegebracht door dieren. Dieren vertonen vaak onvoorspelbaar gedrag. Een paard, hond, kat, konijn of welk dier dan ook kan hierdoor voor vervelende situaties zorgen. In dit artikel vertellen wij u meer over letselschade veroorzaakt door dieren. Ook leggen wij u uit wie aansprakelijk is en in welk geval het verhalen van uw schade niet mogelijk is. 

Oorzaken van letselschade door een dier

Veel voorkomende oorzaken van letselschade toegebracht door een dier zijn:

  1. Hondenbeet;
  2. Hond die u (op uw fiets) omver rent; 
  3. Knaagdierenbeet; 
  4. Trap van een paard;
  5. Een val van een paard tijdens het paardrijden;
  6. Verkeersongevallen doordat een dier een schrik reactie veroorzaakt in het verkeer;
  7. Aanrijdingen met dieren.

Letselschade wegens ongeval door een dier

Heeft u letsel opgelopen bij een ongeval door een dier? Soms kan dit verregaande financiële gevolgen hebben. Mogelijk kunt u (tijdelijk) werken en loopt u tegen allemaal kosten aan. Naast lichamelijke verwondingen, kan een ongeval ook psychische en emotionele schade aanrichten. Denk hierbij aan een angst voor honden na een hondenbeet of vrees om weer te gaan paardrijden. Ook kunnen er lelijke littekens achterblijven. 

Aansprakelijkheid van het dier

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij schade veroorzaakt door een dier? Het dier zelf heeft toch geen verzekering afgesloten? 

In Nederland is gelukkig in de wet bepaald dat de bezitter van het dier dat de schade veroorzaakt risico-aansprakelijk is voor de schade die het dier veroorzaakt. 

De bezitter van een dier hoeft geen schuld te hebben aan de schade. Het enkele feit dat iemand bezitter of bedrijfsmatig gebruiker van een dier is, is voldoende om aansprakelijk te zijn voor de schade. Als een hond plotseling de weg op rent en een ongeval veroozaakt, iemand bijt of iemand ten val brengt, is de bezitter van de hond gehouden uw schade te vergoeden. 

Letselschade door dieren: bedrijfsmatig  gebruiker

Bij letselschade die wordt veroorzaakt door een dier kan, naast de bezitter, ook de bedrijfsmatig gebruiker aansprakelijk zijn.

Een bedrijfsmatig gebruiker is een hondenuitlaatservice, dierenwinkel of manege die rijlessen aanbiedt waarbij paarden van derden worden gebruikt. 

Het aanspreken van een bedrijfsmatig gebruiker van dieren heeft voordelen. Bedrijven zijn vaak beter verzekerd tegen schade en aansprakelijkheid. De kans dat de schade verhaald kan worden, is daarom vaak groter bij een bedrijfsmatig gebruiker van dieren.

Wanneer is er sprake van eigen energie van een dier

De aansprakelijkheid voor letselschade toegebracht door dieren beperkt zich tot schade toegebracht door de eigen energie van het dier.

Als een dier niet uit eigen energie handelt, kan het zijn dat de bezitter niet risico-aansprakelijk is. In dat geval zal de onrechtmatige gedraging van de bezitter moeten worden aangetoond. 

Als een hond door zijn baasje wordt losgelaten met de instructies om iemand te bijten, doet de hond dit niet uit zichzelf. Er is geen sprake van risicoaansprakelijkheid. 

Als een paard door zijn berijder de verkeerde richting op wordt gestuurd en hierdoor iemand gewond raakt, is de berijder aansprakelijk. 

Wordt mijn schade altijd volledig vergoed? 

Of uw schade altijd volledig wordt vergoed, hangt van de omstandigheden af. 

Wordt u door een hond gebeten, maar u bent gewaarschuwd om de hond niet te aaien? Dan kan het zijn dat uw schade niet (volledig) wordt vergoed. 

Ook bij paardrijden komt het voor dat schade niet volledig wordt vergoed. In veel gevallen wordt namelijk verwacht dat u een zeker risico accepteert op vallen. Hierdoor blijft de schade soms zelf voor 50% voor uw rekening. Ook dit hangt van de omstandigheden van het geval af. 

Ongeval met een wild dier

Is het ongeval veroorzaakt door een overstekend hert of een ander wild dier? Dan is de kans klein dat u iemand aansprakelijk kunt stellen. Datzelfde geldt voor ongevallen met dieren waarvan de eigenaar onbekend is. Helaas bestaat geen register waarin de bezitter van een dier staat vermeldt. 

Hulp bij letselschade veroorzaakt door een dier

Als u het slachtoffer bent van een hondenbeet of op andere letsel hebt opgelopen door een dier, dan heeft u meestal recht op een letselschadevergoeding. Wij helpen u graag bij het verhalen van uw schade. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op om uw situatie te bespreken. Bellen kan ook via 085 – 0047 949.

Heb ik recht op een schadevergoeding?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heb ik recht op een schadevergoeding?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Letselschade

U bent helaas gewond geraakt als gevolg van een ongeluk. Denk hierbij aan een verkeersongeval, bedrijfsongeval of misschien bent u wel gebeten door een hond. Hierdoor kan letselschade ontstaan.

Door uw letsel maakt u helaas (medische) kosten, heeft u hulp en ondersteuning nodig en/of bent u zelfs arbeidsongeschikt geraakt. U heeft daarom recht op een schadevergoeding als een aansprakelijke partij is aan te wijzen of als u zelf een verzekering hebt afgesloten voor uw schade (bijvoorbeeld een SVI-verzekering).

Ook heeft u door de pijn en ongemakken een tijd minder genieten van leuke dingen. Hiervoor heeft u dan mogelijk recht op smartengeld.

Letsel veroorzaakt altijd ongemak en hinder in het dagelijks leven. Met onze hulp kunt u rekenen op een vergoeding van uw schade. Wij hebben namelijk jarenlange ervaring met het behandelen van letselschade. Schakel ons dus in voor het verhalen van uw schadeposten op de verantwoordelijke partij of uw eigen verzekering. Wij bieden gratis juridische hulp.

Wij bespreken uw schade en bekijken wat wij voor u kunnen betekenen. U kunt rekenen op een snelle een daadkrachtige aanpak!

Als wij uw zaak in behandeling nemen doen wij het volgende:

Wij staan voor u klaar

Bij ons bent u geen nummertje. Tijdens een persoonlijke gesprek bespreken wij uw schade en nemen hiervoor de tijd. Zo krijgen wij een goed beeld van uw situatie en welke schadeposten een rol (gaan) spelen. 

Wij bespreken uw schade tijdens een persoonlijk contact en nemen hiervoor de tijd. Wij nemen jouw persoonlijke situatie met door zodat wij een goed beeld hebben welke schadeposten een rol (gaan) spelen. Zo nodig komen wij zelfs bij u op bezoek om alles goed door te nemen! U heeft altijd een vast aanspreekpunt die rechtstreeks bereikbaar is. Ook in de avond en in het weekend!

Wij kunnen onze diensten kosteloos aanbieden als er een aansprakelijke partij is of als u bijvoorbeeld een SVI-verzekering heeft afgesloten. De aansprakelijke partij moet namelijk volgens de wet de kosten van uw belangenbehartiger vergoeden. Ook in het geval er sprake is van ‘eigen schuld’, worden onze kosten (gedeeltelijk) vergoed door de aansprakelijke partij. U hoeft dus niet bang te zijn dat u achteraf van ons een rekening ontvangt. Wij brengen bij u geen kosten in rekening.

Wij hebben jarenlange ervaring met het behandelen van letselschades. Het gaat om verkeersongelukken, arbeidsongelukken, schade door dieren, schade van zelfstandig ondernemers en ook overlijdensschade. Hiernaast zijn onze medewerkers 
ingeschreven in het register van het NIVRE. 

Neem contact op

Wilt u uw letselschade melden of hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Gratis bellen mag ook: 085 0047 949

Neem contact op

Wilt u uw letselschade melden of hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Gratis bellen mag ook: 085 0047 949

Send
Direct appen
Welkom bij De Verhaalservice, ik help je graag verder. Stuur me een berichtje, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.