Soorten letselschade

Door een ongeval kunnen verschillende soorten letselschade ontstaan. Denk aan een whiplash na een verkeersongeval of een beenbreuk na een arbeidsongeval. Ook littekens na een hondenbeet vallen onder het begrip letselschade. Alle soorten letselschade hebben gevolgen omdat het niet alleen pijn en verdriet met zich meebrengt, maar ook financiële gevolgen.

U bent allereerst bezig met uw letselschade en herstel, welk soort letsel dit ook is. Het is daarom verstandig om het claimen van alle soorten letselschade uit handen te geven aan een belangenbehartiger van De Verhaalservice. Zo hoeft u zich niet zelf met de beoordeling of discussies over de omvang van uw letselschade bezig te houden.

Voorbeelden soorten letselschade

Hieronder staan voorbeelden van verschillende soorten letselschade. Als u klikt op de soorten letselschade dan kunt u meer lezen over het letsel.

Onder aangezichtsletsel verstaan we verwondingen van de huid of slijmvliezen, breuken van de botten van het aangezicht en/of tandletsel. Verkeersongevallen vormen de belangrijkste oorzaak van aangezichtsletsels.

Amputatie houdt in dat er een lichaamsdeel afgezet wordt. Dit kan een teen of vinger, maar ook een voet, been of arm zijn. Deze operatie kan levensreddend zijn, maar is ook een zeer ingrijpende gebeurtenis.

Armletsel betekent dat de arm beschadigd is geraakt. Denk hierbij aan een wond, kneuzing of breuk.

Beenletsel schade aan het been. Vaak is er sprake van fracturen van het bovenbeen, onderbeen, hielbeen, scheenbeen of dijbeen. Het kan ook gaan om een wond of kneuzing.

Het bekken kan op veel verschillende plaatsen breken. Bovendien kan het op meerdere plaatsen tegelijk breken. Dit kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling van het bot.

Door een ongeval kunt u uw borstkas kneuzen of ribben breken. Daarnaast kan er letsel ontstaan aan de organen die beschermt worden door de borstkas zoals aan de longen of het hart.

Het menselijk skelet bestaat uit 206 botten. In principe kan in al deze botten een fractuur, ofwel een botbreuk, voorkomen. Het meest komen botbreuken voor in de armen en benen.

Een brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit gedurende een bepaalde tijd, boven een bepaalde temperatuur. Er bestaat een verschil tussen de gradaties van de brandwonden.

Buikletsel kan door verschillende oorzaken ontstaan. Buikletsel kan ingewanden verwonden. Zelfs als je uitwendig geen wond ziet, kan er een inwendig letsel zijn.

Een burn-out is een  aandoening waarbij de persoon emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren. Dit kan ontstaan als gevolg van ander letsel waardoor veel in het leven is veranderd.

Coma is een vorm van bewusteloosheid. Dat komt omdat delen van de hersenen niet meer (goed) werken.

Cosmetische schade ontstaat bijvoorbeeld door een (ontsierend) litteken, amputatie of verminking. Been- of voetletsel kan ook een cosmetisch aspect hebben.

Crush-letsel ontstaat door een ongeluk waarbij het slachtoffer te maken heeft met een verbrijzeling/verplettering van een lichaamsdeel, waardoor het interne weefsel beschadigd is geraakt. Dit kan naast pijn nog andere vervelende gevolgen met zich mee brengen.

Een dwarslaesie is een onderbreking van het ruggenmerg, waardoor de zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen zijn afgekneld . Omdat de zenuwbanen zijn afgekneld, raken bepaalde lichaamsdelen verlamd.

Posttraumatische dystrofie – ook wel ‘complex regionaal pijnsyndroom’ genoemd – is een aandoening die op kan treden na een letsel of een operatie aan een arm of been. Bij deze aandoening kunnen alle weefsels betrokken raken en het kan dan ook geduid worden als een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een letsel of operatie.

Naast lichamelijk letsel door een ongeval, kan er ook sprake zijn van geestelijk of psychisch letsel. Hieronder valt ook emotionele schade. Emotionele schade is de emoties die ontstaan door de pijn na een ongeval.

De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Enkelletsel kan leiden tot een oprekking of een scheur van het kapsel- en bandapparaat, kraakbeenschade of zelfs een enkelbreuk.

Gebitsletsel is elke verwonding aan het gebit; van een tand door de lip, afgebroken tand tot een fractuur van de kaak.

Gehoorschade ontstaat meestal door langdurige blootstelling aan harde geluiden in de werkomgeving. Gehoorschade is vaak niet te herstellen. Als uw gehoorschade is ontstaan door de arbeidsomstandigheden, kunnen we spreken van beroepsslechthorendheid.

Verwondingen aan het gelaat (gezicht) kunnen ontstaan na een ongeval. Voorbeelden van gelaatsverwonding zijn brandwonden, snijwonden, gebroken neus, oog- of gebitsletsel.

Gewrichtsletsel is schade aan het gewricht zelf. Veel voorkomend letsel is een een gewricht ‘dat uit de kom is’ of een fractuur van het gewricht. Door gewrichtsletsel kan vroegtijdige slijtage plaatsvinden.

Handletsel is al het letsel dat aan de hand ontstaat. Voorbeelden van handletsel zijn fracturen, brandwonden, snijwonden of kneuzingen.

Hersenletsel wordt ook wel niet-aangeboren hersenletsel of NAH genoemd. Voorbeelden van hersenletsel zijn een hersenschudding, hersenkneuzing of zuurstofgebrek door een ongeval of inademen van giftige stoffen.

De klachten van een hersenkneuzing lijken op die van een hersenschudding (zie hieronder), maar gaan vaak niet meer weg. Er zijn vaak problemen met zien, begrijpen en onthouden. Ook kun je moeite hebben met het bewegen van een deel van je lichaam.

Door een hersenschudding kun je je misselijk, moe, duizelig of in de war voelen. Ook kun je hoofdpijn hebben en moeite met onthouden en slapen. Meestal word je binnen een paar weken tot maanden weer helemaal beter.

Een hernia is een uitpuiling van schijfje tussen uw wervels. Zo’n schijfje heet een tussenwervelschijf. In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel. Als die gel uitpuilt, kan dat op zenuwen drukken en deze prikkelen.

Bij een heupfractuur is de heup gebroken. Dit letsel ontstaat vaak door een fietsongeval. Op het aangedane been kan niet meer worden geleund. Een heupfractuur wordt doorgaans operatief behandeld.

Hielletsel ontstaat vaak na een bedrijfsongeval zoals een val van een ladder, een heftruckongeluk of een aanrijding onder werktijd. De meest voorkomende soorten hielletsel zijn zijn een hielspoor, plantaire fasciitis (peesontsteking), hielfracturen of een scheur in de achillespees.

Hoofdletsel komt vaak voor na een fiets- of bromfiets ongeval. Door hoofdletsel kan een hersenschudding of hersenkneuzing (zie hierboven) ontstaan. Ook kunnen op het hoofd schaaf- of brandwonden ontstaan door een ongeval.

Vaak gaat het om letsel aan de organen, maar het kan ook om letsel van de bloedvaten gaan (dit komt minder vaak voor).

Bij een kaakfractuur zit er een breuk in het bot van uw kaak. Een kaakbreuk kan ontstaan door een ongeval of een harde klap in het gezicht. U kunt een klein scheurtje hebben in het bot van uw kaak. Het is ook mogelijk dat u meerdere breuken heeft of zelfs een verbrijzeling.

Door het maken van een plotselinge niet-natuurlijke beweging als gevolg van een ongeval, kan het weefsel, de banden of gewrichtsplaten beschadigd raken.

De kruisbanden zitten midden in de knie. Ze zorgen er voor dat uw onderbeen niet makkelijk naar voren, naar achteren, naar binnen of buiten kan bewegen. Ook houden ze het onderbeen op zijn plek bij draaien. Door een abrupte beweging na een ongeval kunnen de kruisbanden (gedeeltelijk) scheuren.

Een litteken is een normale reactie van de huid op een beschadiging. Dit letsel kan ontstaan door een ongeval, operatie of bijvoorbeeld een brandwond. In veel gevallen ontstaat er na verloop van tijd een litteken dat niet pijnlijk is en een lichte kleur heeft.

Meniscusletsel is de verzamelnaam voor een aantal verschillende complicaties aan de meniscus. Hieronder vallen bijvoorbeeld een meniscusscheur en een meniscectomie (het verwijderen van een deel van de meniscus).

De milt is een orgaan in de buikholte, dat onder andere zorgt voor de regulatie van rode en witte bloedlichaampjes en een soort buffer vormt bij infecties. Door een ongeval kan de milt scheuren. In dat geval spreken we van een miltruptuur.

Door de abrupte beweging van de nek na een ongeval kan nekletsel ontstaan. Veelal gaat dit gelukkig om een kneuzing van de nekspieren, maar in sommige gevallen kan een fractuur van een nekwervel ontstaan.

Bij neusletsel kan een neusbloeding ontstaan, het neusbotje breken of een bloeduitstorting in het neustussenschot optreden. Neusletsel geeft ook vaak (tijdelijk) een vermindering van het reuk- en smaakvermogen. Soms is door vervorming van de neus een cosmetische ingreep nodig.

Letsel aan het oog kan op diverse manieren worden veroorzaakt als gevolg van een ongeval. Soms is het oogletsel tijdelijk, maar in het ergste geval kan er blindheid ontstaan.

Bij inwendig oorletsel kan gehoorschade ontstaan (lees hierboven meer over gehoorschade).

Orthopedisch letsel is letsel aan het steun- en bewegingsapparaat (het skelet). Bijvoorbeeld letsel aan botten, gewrichten, spieren en pezen.

Door een ongeval kan iemand helaas komen te overlijden. Nabestaanden kunnen hierdoor in de financiële problemen komen. Is dat het geval, dan spreken we van overlijdensschade.

Na een ongeluk kunnen verschillende weefsels in het polsgebied beschadigd of kapot zijn. Denk bijvoorbeeld aan gebroken botten, gescheurde spieren en pezen, zenuwen die zijn geraakt of kapotte huid.

Posttraumatische dystrofie – ook wel ‘complex regionaal pijnsyndroom’ genoemd – is een aandoening die op kan treden na een letsel of een operatie aan een arm of been. Bij deze aandoening kunnen alle weefsels betrokken raken en het kan dan ook geduid worden als een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een letsel of operatie.

Een PTSS kan ontstaan na een (ernstig) ongeval. Iemand met PTSS kan snel schrikken of wordt sneller boos. Ook kan er sprake zijn van nachtmerries of herbelevingen van het ongeval. Een PTSS kan doorgaans gelukkig goed worden behandeld.

Psychische schade is geestelijke, mentale of emotionele schade na een ongeval. Dit wordt ook wel immateriële schade genoemd en de vergoeding hiervoor bestaat in een smartengeldvergoeding.

Rugletsel is een verzamelterm voor allerhande klachten aan de rug. Vaak is er sprake van een kneuzing of fractuur. In het ergste geval kan er sprake zijn van een dwarslaesie.

Schouderletsel ontstaat vaak bij een ongeval met een (brom)fiets of als voetganger. De schouder is een complex gewricht die snel beschadigd raakt. Letsel kan ontstaan in de vorm van een kneuzing, bandletsel of een fractuur.

Shockschade is psychische schade als gevolg van een confrontatie met een traumatische gebeurtenis van een naaste.

Een spier is een flexibel onderdeel van het lichaam. Door een ongeval kan een spier te ver uitrekken (spierverrekking) of zelfs afscheuren. De meeste spierletsels herstellen vanzelf. Soms is een operatie nodig. Voornamelijk als ook de aanhechting (pees) is gescheurd.

Een spraakstoornis (dysartrie) is een aandoening van het zenuwstelsel. Deze aandoening verstoort de werking van één of meer spieren die bij het spreken betrokken zijn. Bijna altijd is er na het ontstaan van de spraakstoornis enig spontaan herstel van het spraakvermogen, maar zelden of nooit is dat herstel volledig.

Tandletsel kan als gevolg van allerlei ongevallen ontstaan. Het behandelen van tandletsel kan een kortlopende zaak zijn, maar kan ook maandenlange nazorg en controle vergen. Zeker als de tand beschadigd is geraakt is goede nazorg van belang.

Voetletsel is al het letsel dat aan de voet ontstaat. Voorbeelden van voetletsel zijn fracturen, brandwonden, snijwonden of kneuzingen.

Een wervelletsel is een breuk of verschuiving van één of meerdere wervels. Dit kan zowel in de nek als in de rug gebeuren.

Een whiplash ontstaat door een onverwachte en heel snelle beweging waarbij je hoofd eerst hard naar achteren en daarna hard naar voren slingert. Door deze beweging rekt je nek te ver uit. Hierdoor kunnen bepaalde delen van en rond je nek, hoofd en schouders beschadigd raken. Lees meer.

Zenuwletsel is te herkennen aan een verminderd gevoel of het minder goed kunnen bewegen van een ledemaat.

Lichamelijk letsel, welk soorten letselschade dit ook zijn, kunnen dus op verschillende manieren ontstaan. Zo kunt u verschillende soorten letselschade oplopen bij een verkeersongeval of een bedrijfsongeval. Maar ook door een dier. Zoals u hierboven kunt lezen, zijn er verschillende soorten letselschade waar u mee te maken kunt krijgen als gevolg van een ongeval. Wilt u zich volledig richten op uw herstel en hulp krijgen bij het verhalen van uw letselschade? Neem dan contact op met de specialisten van De Verhaalservice via het contactformulier hiernaast of bel ons via 085 – 004 7949.

Heb ik recht op een schadevergoeding?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heb ik recht op een schadevergoeding?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Letselschade

U bent helaas gewond geraakt als gevolg van een ongeluk. Denk hierbij aan een verkeersongeval, bedrijfsongeval of misschien bent u wel gebeten door een hond. Hierdoor kan letselschade ontstaan.

Door uw letsel maakt u helaas (medische) kosten, heeft u hulp en ondersteuning nodig en/of bent u zelfs arbeidsongeschikt geraakt. U heeft daarom recht op een schadevergoeding als een aansprakelijke partij is aan te wijzen of als u zelf een verzekering hebt afgesloten voor uw schade (bijvoorbeeld een SVI-verzekering).

Ook heeft u door de pijn en ongemakken een tijd minder genieten van leuke dingen. Hiervoor heeft u dan mogelijk recht op smartengeld.

Letsel veroorzaakt altijd ongemak en hinder in het dagelijks leven. Met onze hulp kunt u rekenen op een vergoeding van uw schade. Wij hebben namelijk jarenlange ervaring met het behandelen van letselschade. Schakel ons dus in voor het verhalen van uw schadeposten op de verantwoordelijke partij of uw eigen verzekering. Wij bieden gratis juridische hulp.

Wij bespreken uw schade en bekijken wat wij voor u kunnen betekenen. U kunt rekenen op een snelle een daadkrachtige aanpak!

Als wij uw zaak in behandeling nemen doen wij het volgende:

Wij staan voor u klaar

Bij ons bent u geen nummertje. Tijdens een persoonlijke gesprek bespreken wij uw schade en nemen hiervoor de tijd. Zo krijgen wij een goed beeld van uw situatie en welke schadeposten een rol (gaan) spelen. 

Wij bespreken uw schade tijdens een persoonlijk contact en nemen hiervoor de tijd. Wij nemen jouw persoonlijke situatie met door zodat wij een goed beeld hebben welke schadeposten een rol (gaan) spelen. Zo nodig komen wij zelfs bij u op bezoek om alles goed door te nemen! U heeft altijd een vast aanspreekpunt die rechtstreeks bereikbaar is. Ook in de avond en in het weekend!

Wij kunnen onze diensten kosteloos aanbieden als er een aansprakelijke partij is of als u bijvoorbeeld een SVI-verzekering heeft afgesloten. De aansprakelijke partij moet namelijk volgens de wet de kosten van uw belangenbehartiger vergoeden. Ook in het geval er sprake is van ‘eigen schuld’, worden onze kosten (gedeeltelijk) vergoed door de aansprakelijke partij. U hoeft dus niet bang te zijn dat u achteraf van ons een rekening ontvangt. Wij brengen bij u geen kosten in rekening.

Wij hebben jarenlange ervaring met het behandelen van letselschades. Het gaat om verkeersongelukken, arbeidsongelukken, schade door dieren, schade van zelfstandig ondernemers en ook overlijdensschade. Hiernaast zijn onze medewerkers 
ingeschreven in het register van het NIVRE. 

Neem contact op

Wilt u uw letselschade melden of hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Gratis bellen mag ook: 085 0047 949

Neem contact op

Wilt u uw letselschade melden of hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Gratis bellen mag ook: 085 0047 949

Send
Direct appen
Welkom bij De Verhaalservice, ik help je graag verder. Stuur me een berichtje, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.